Neuvoja nuorille

Niin, kun olen nyt 56 vuotta pysynyt hengissä niin on mielestäni aika antaa neuvoja nuoremmille. Olen siis elänyt maalla ja nähnyt 50 vuoden ajan kuinka tekninen kehitys on nostanut tätä maata kehittyneeksi kansakunnaksi ja vieläpä yhdeksi parhaista maista maailmassa. Kaikki tämä ympärillämme näkemämmen kehitys ja hyvinvointi perustuu tietoon ja tekniikkaan. Ja miten sitä tietoa on tänne saatu? No tietenkin koulusta ja oppilaitoksista ja maailmalta liikemiehet ovat sitä osanneet hankkia kun ovat osanneet kieliä ja uskaltaneet matkustaa sitä hankkimaan. Enään ei ole tarvinnut tehdä kuten minunkin omat isovanhempani tekivät. He joutivat lähtemään Amerikkaan leipää tienaamaan, mutta muutaman onnettoman tapauksen seurauksena muuun muassa Titanicin uppoamisen takia he puolestaan minun onneksi tulivat takaisin Suomeen. Monet myös omien vanhempieni ikäluokasta ja nuoremmistakin joutuivat lähtemään Ruotsiin töihin.

Näin tämän teknisen kehityksen hyvin ensin kotona maatilalla, jossa traktorit ja leikkuupuimurit ja putkilypsykoneet tulivat suureksi avuksi ja tehostamaan maatilan toimintaa. Kotiin tuli jääkaapit, pyykinpesu ja astianpesukoneet auttamaan kotitöissä. Opiskeluaikani jälkeen Nokialla ja muissa firmoissa näin kuinka tietoyhteiskuntamme kriittisiä osia kuten matkapuhelinverkkoja ja kännyköitä kehiteltiin ja olin siinä myös mukana. Olen siinä kehityksessä edelleen mukana. Vieremällä taas Widgrenin Einari perusti Ponsse nimisen pajan, jossa aletiin tekemään monitoimikoneita ja metsätraktoreita. Siinä myös päästiin erittäin raskaista ja ruumista kuluttavista metsätöistä eroon. Ja ihan pelkällä sinnikkyydellä ja ammattimiesten taidoilla sekin temppu tehtiin. Eikä ollut mitään rakettitiedettä se.

Tuon edellä kerrotun kokemukseni takia neuvoni on, että kouluttautukaa tälle tekniikan alalle hyvät nuoret. Täällä on töitä ja teidän nuorten aivoja ja sormia tarvitaan täällä. Peliteollisuus on yksi sellainen ala ja kaikki ne muut palvelut joita netissä ei vielä ole, odottavat tekijöitä. Ne odottavat juuri teidän aivoja. Soittaminen ja muu taiteen tekeminen ovat varmasti teitä kiehtovia aloja mutta miettikää…kuka teille maksaa jatkuvaa elämän mittaista palkkaa niistä? Nämä insinöörin hommatkin on ihan mukavia kun näihin opettelee suhtautumaan oikein. Hurtilla huumorilla ja positiivisella asenteella täällä pärjää. Eikä nyt helevetissä jokaisen tartte insinööriksi lukea, kyllä autoasentajan tai raksaukon, konepajahenkilön ja rekkahenkilön hommat on sekä mukavia, että tärkeitä ja niistä maksetaan sitä elämän mittaista palkkaa. Jos siis työnsä pyrkii tekemään hyvin. Jos sluibailee, niinkuin nykynuoret sanoo, niin kaikista hommista saa kyllä kengän kuvan perseelleen.