Puulämmitys ja puiden hankinta

V 1994 rakentamaani omakotitaloon valitsin lämmitysjärjestelmäksi puun, vaikka minulla ei ole metsää muuta kuin mitä tässä 20.000 neliön pihalla on, eli kahden hehtaarin tontin reunametsät.

Sitä monet ihmettelee, mutta puissa on pysytty. Toinen asia mitä ihmiset yleensä ihmettelee on se puun laatu ja koko mitä poltan.

Kuvassa talvinen puunhakumatka Volvo BM400 traktorilla

Työmäärällä taas ei ole mitään merkitystä, koska minä tarvitsen liikuntaa. Mitään muuta liikunta motiivia en ole onnistunut itselleni löytämään, kuin nämä metsätyöt. Monta lajia olen kokeillut, mutta tämä on ainoa mikä oikeasti toimii. 

Maalämpökauppiaat mulle soittelee nykyään monta kerta vuodessa, kun ne näkee jostakin rekistereistä että talossani on puukeskuslämmitys, mutta olen sanonut niille niin, että sitten kun lääkäri on todennut minut kykenemättömäksi metsätöihin niin sitten lääkäri kirjoittaa minulle ”maalämpöreseptin”. Fiksummat kauppiaat ymmärtää yskän jo tässä vaiheessa ja luovuttavat. 

Toki olen valmistautunut siihen, sillä tontillani on hyvin tilaa vaakatasoon kaivettuun 600 metrin maalämpöputkistoon. Sen ja laitteiston takaisinmaksuaika on kuitenkin 20 vuoden luokkaa, joten ei sitä vielä kannata harkita

Puun koolla taas ei ole lämpöarvon kannalta mitään merkitystä. Painoa kohti lämpöarvo on lajikkeesta riippumatta suunnilleen sama. Työmäärä vain vaihtelee. Vaimo Olgakin joskus käy rantteella…