Rakennusvalvonta ja kaavoitus

Tämä se on ihme hommaa. Oikeastaan en lähtökohtaisesti edes ymmärrä miksi koko systeemi on olemassa. Jos joku ostaa maata niin siihen pitää saada rakentaa ihan sitä mitä maanomistaja haluaa.

No sen tajuan että tulva herkille alueille ja tulevaisuuteen varatuille sähkö- , -rautatie ja tielinjojen päälle ei saa rakentaa, mutta ne voida laittaa digitaalisiin karttoihin tiedoksi. Sellaisiin paikkoihin ei voisi rakentaa ja jokainen näkisi ne paikat internetistä täysin vapaasti.

En näe, että yhteiskunalla tässä olisi sen suurempaa roolia kuin tiedottaminen em. kielletyistä rakennus paikoista. Yhteiseen käyttön tulevat tiet ja sähkö-, vesi- ja viemärilinjat maanomistajat voivat yhteistuumin rakentaa ja jakaa kustannukset keskenään. Ei siihen tarvita mitään kaavoitus tai yhdyskunta suunnittelu byrokratiaa nostamaan kustannuksia. Kaavoitus byrokraattien palkat tulevat niidenkin maksettavaksi joita ko.toiminta ei hyödytä yhtään.

Nykyisellään koko toiminta näyttää perustuvan pelkästään siihen, että ihmisiä halutaan pakottaa asumaan tietyissä paikoissa, tietyn tyyppisissä asunnoissa ja tietyn kokoisilla ja vielä mielellään mahdollisimman pienillä tonteilla. Se kuulostaa minun korvissani suunnitelmataloudelta ja kommunismilta. Oikesti ihmisillä pitää olla vapaus asua siellä missä mukavalta tuntuu ja maisema sekä oma tilantarve kohtaavat. Suomessa on paljon tilaa ja hyvät koneet joilla voidaan tehdä tiet ja rakentaa asuinympäristö juuri sellaiseksi kuin jokainen haluaa. Riittävän suurille tonteille rakennetuilla taloissa ihmiset eivät joudu toistensa kanssa tekemisiin eikä tule riitaa ja pahaa mieltä. Saa vaikka alasti leikata ruohoa jos naapuriin on kilometrin matka. Jos joku niin haluaa tehdä sääskistä ja paarmoista välittämättä.

Miten homma pitäisi tehdä

Eihän sitä nyt ihan miten sattuu voi rakentaa. On paikkoja joihin on suunniteltu joku voimala tai satama tai iso liikenneväylä. Lisäksi on tulva-alueita tai entisiä sahateollisuuden myrkyttämiä alueita joihin ei ole viisasta rakentaa.

Suunnitelma menee näin. Kaikki edellä manitut asiat merkitään digitaalisin karttoihin jotka toimivat rakennusvalvonta- ja lupahallinnan tietojärjestelmän sydämenä.

Nyt kun joku henkilö tai ryhmä henkilöitä tai yritys löytää mielestään hyvän paikan suunnittelemalleen rakennukselle ja ostaa sen tontin tai tilan ensin omakseen tämä taho merkitsee varaamansa tontin ja siihen suunnittelemansa rakennuspiirustuksen tai useammankin piirustuksen kartalle ja kaupungin tai yksityisen teknologiayrityksen ylläpitämä tietojärjestelmä luo alueelle väliaikaisen kaavan. Väliaikaisen kaavan lisäksi järjestelmä luo automaattisesti pankiin sulkutilin jonne tontin omistajat tallentavat rahasumman, joka koostuus seuraavista asioista ja niiden kustannuksista. Jäljempänä mainittujen asioiden kustannuksista pitää olla urakoitsijoiden vahvistamat voimassa olevat sitovat tarjoukset.

  • tieverkoston rakennus
  • vesi- ja viemäriverkoston rakennus
  • sähkö- ja telekaapeli linjojen rakennus
  • lämmönjakeluverkon rakennus kustannukset jos on alueella tarjolla

Kun nämä edellä mainitut kustannukset on selvitetty ja saadut tarjoukset ladattu palvelimelle kaupungin virkamies tarkistaa rahasummien oikeellisuuden ja jos niitä vastaavat rahasummat ovat tilillä ja kaikki on OK kaava lyödään lukkoon ja sen jälkeen tontin omistaja saa rakennusluvan automaattisesti ja rakentaminen voi alkaa välittömästi.

Näin kaupunki vapautuu kaavoituksesta ja sen tuomista ongelmista ja viiveistä. Yksityiset tahot hoitavat tämänkin asian kustannustehokkaasti ja nopeasti. Käyttäkäämme sitä tietotekniikkaa ihmisten hyväksi nyt kun sitä on olemassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *